I dag är det Halloween för dem som har en pumpa vid entrén

 
 I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons afton (dagen före Alla helgons dag) snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.

 

Då  går barnen runt till hemmen som ha gröpt ur en pumpa, och skurit ut ett så hemskt ansikte som möjligt. Detta för att skrämma bort alla onda andar.

 

Barnen ringer på vid dessa hem. När någon öppnar kommer repliken "bus eller godis" från de besökande barnen. För att slippa bus brukar det bli godis. Annars kan allehanda bus drabba detta hem på något vis. Barnen brukar då vara utklädda till allehanda onda väsen: häxor, spöken och liemannen. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Så länge jorden varit orörd har allt varit frid och fröjd. Men så kom skörden och jorden blir då oroad.
 

Inte bara våra kära anhöriga som lämnat oss under året kommer upp som goda andar, utan även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, såsom solljus eller skenet från eld. Därför är det viktigt att tända ett stearinljus (värmeljus) för att fullborda effekten och det kompletterar på så sätt hela stämningen.

 

 

Men för att respektera dom som inte firar Halloween låter man dom vara ifred. Saknas det en pumpa på trappan, är detta hem fredat och ingår inte i firandet!!!

Traditionellt firas alltid Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid.

källa: wikipedia

Fin till Alla helgons helgen!

ALLHELGONADAGEN/FREDAG 10-18

ALLA HELGONS DAG/LÖRDAG 11-16

SÖNDAG 11-16

VÄLKOMNA!!!

Ska du bort i helgen eller ha folk hemma på höstmiddag? Vi har en massa olika arrangemang att ha på bordet eller som "gå bort present".
 
Dessa ponshos från helle g unik är i 100% linne och finns i olika färger. Ett perfekt plagg som kan användas både till vardag och fest!
Denna som mamma har på sig finns i fire (som den på bilden), plommon och grön. (one size).
1250:-
 
Här har Sanna en annan (helle g unik  - 100% linne) variant på sig som finns i färgerna grön, lila och grå.
1150:-
Halsduken är från Ralston.
435:-
 
Den vackra spetsen som sticker fram under ponshon  finns också i butiken och finns som linne, kortärmad och långärmad.
 
Välkommen in för att göra ditt hem och dig höst fin!

Tyvärr måste vi ställa in kranskursen ikväll! Men inte de andra!!!

I kväll skulle vi egentligen ha en krans kurs med Maria från Vellinge plantskola. Tyvärr måste denna ställas in! Vi fick tag i de flesta deltagarna igår men där är 1 person som vi inte kunnat nå. Hoppas att du läser detta så du inte behöver köra i onödan!
De andra inspirationskvällarna är inte inställda!
 
Vill du ha inbjudningar till VIP-kvällar, inspirationskurser och till andra spännande event på Ting ute & inne? Är du med i vårt kundregister? Om inte så maila oss din mailadress på info@tinguteoinne.se eller klicka här!

Uppdrag: "Pimp my truck"!

 
Det är ett fantastiskt omväxlande jobb man har och det är väl därför man efter över 20 år som inredare fortfarande älskar att "gå till jobbet".
För några månader sedan ringde min vän Ingela Ekdahl och undrade om jag kunde hjälpa hennes bror Ralf Ekdahl med ett uppdrag.
 
Ralf och hans fru Maggan bor i grannbyn så jag körde dit.
- Jag har en "liten hobby" Fredrika som jag vill visa dig, sa Ralf med en blick full av bus.
Vi kom in i garaget och där stod lastbil efter lastbil!
- Min hobby är att samla på lastbilar, sa Ralf och skrattade.
Sedan öppnades en värld som jag inte är så bekant med.
 
En av lastbilarna var inredd med bar. På väggen hänger en ABBA plansch.
-Har du kört ABBA, frågade jag.
-Nä, men nästan. ABBA använde denna sortens lastbilar under sina turnéer för alla deras saker, berättade Ralf.
 
- Här är min pärla!, ropade Ralf och började trycka på en massa knappar.
 
Plötsligt öppnades en lucka på lastbilen och under den låg en flaska gin förstås och två glas. En något annorlunda bar!
 
Titta vad som händer när jag trycker här, ropade Ralf.
Hela bilen började blinka, röra sig och musik började dunka i hela garaget.
Oj, hade ingen aning om att lastbilar kan ha alla dessa finesser!
 
Här är uppdraget, sa Ralf och visade mig en bild på hans senast lastbil.

En lastbil med Tutankhamen utsmyckning. Ett helt otroligt arbete gjort av konstnären Terge Amos.
 
T.o.m handtrucken är lackad i matchande mönster. Vilka esteter!
Uppdraget var att Ralf skulle tävla i Nordic Trophy, nordens största lastbilstävling. Han hade blivit tipsad av familjen om att göra lite Tutankhamen känsla utanför lastbilen, där man sitter för att prata med folk om sitt tävlingsbidrag.
 

Jag åkte hem till mitt lager och samlade hop lite saker som skulle kunna passa. Familjen visade honom var allting skulle stå så han själv kunde fixa det på plats.
-Vadå, ska jag vara inredare nu också, skrattade Ralf.
 
Det krävs plats för att ha Ralfs hobby. Samla lastbilar! Tur att det är fotboll mina killar håller på med, det tar betydligt mindre plats!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Här kan du läsa hur det gick på tävlingen:

 
 

Sveriges snyggaste lastbil står parkerad i Skurup

Text: Linda Nihlen Publicerad 1 september 2013 10.00 Uppdaterad 1 september 2013 12.13

 

Skurup.
        Prydd med egyptiska damer, vrålande gudar och så Elizabeth Taylor på ett hörn. Sveriges snyggaste lastbil står i Hassle-Bösarp och ägs av Ralf Ekdahl.
 

– Jag kom fyra så jag blev så sur så att jag åkte hem. Men jag blev den bäst placerade svenska lastbilen i alla fall.

Ralf Ekdahl pratar om Nordic Trophy, nordens största lastbilstävling som hölls förra helgen.

Där kom han fyra i hela tävlingen och fick plats nummer två av publikens röster.

Ralf Ekdahl har hyllmeter med pokaler, han har tävlat med veteranlastbilar såväl som den nyare sorten och nu är hans alldeles nya verk färdigt. En gigantisk lastbil som heter Tutankhamun.

– Jag ville göra något nytt och så kom lackaren och konstnären Terge Amos på förslaget Tutankhamun med egyptiskt tema och det passade mig bra.

Sex månader har det tagit att handmåla lastbilen och tillhörande släp, innan Nordic Trophy-tävlingen blev det ännu mer jobb.

– I tävlingssäsong kanske man lägger en 20 timmar i veckan på lastbilen, säger Ralf Ekdahl samtidigt som han gnuggar bort en smutsfläck med en våt handduk.

Tysk fotograf på väg

Det är en tysk fotograf på väg, Ralf Ekdahls bilar är nämligen kända i hela Europa. Hans första nya utställningsbil – en blå med motiv av gamla lastbilar har kallats ”Sveriges mest fotograferade lastbil” och hans nästa bil med gin och tonic-mönster drog också till sig en hel del blickar.

– Nu har jag utställningsperiod med Tutankhamun då håller jag den bara för tävlingar i ett till två år. Sedan kan jag börja använda den till annat också, berättar Ralf Ekdahl.

Allting utanpå och inuti Tutankhamun är fläckfritt, från de stora målningarna till placeringen av lamporna som blinkar i discotakt och så den guldklädda hytten.

Stått för det mesta

– Det är en Volvo och de har sponsrat mig lite grann men annars har jag stått för allting själv, säger Ralf Ekdahl.

Det var dyrt, säger han, men han vill inte avslöja hur mycket det har kostat honom.

– Andra spelar golf och jag fixar med mina lastbilar, det är min hobby.

Så vad är du mest stolt över under din karriär som lastbilskreatör?

– Det var nog när jag kom tvåa i Nordic Trophy för några år sedan, det kändes riktigt bra. Men målet är att vinna, säger Ralf Ekdahl och ler.