Sugen på en riktigt gó fika?

         
 
I Ting ute & innes visningsträdgård kan du njuta av en härlig fika när du är sugen.
Det är min syster Karins man Joachim som driver Katrinetorps trädgårdscafé i Malmö som även serverar sina godbitar på Ting ute & inne.
Sugen på fika? Du har väl inte missat matbodens underbara morotskaka, den fantastiska chokladkaka eller favoriten - choklad- & kokoskaka?
Sen finns där alltid Aldos underbara vaniljglass eller Aldos citronsorbet som serveras med nyplockade bär. Mums! 
 

Utmana vår nya toalett!

Jag har en kund som ringde mig och sa "Utmana vår nya toalett"! Det är inte så att denna kund skulle kunna designa detta själv men för att inte köra fast så vill hon gärna ha hjälp.
Här kommer resultatet av en utmaning som var ett riktigt roligt projekt.
Den vackra armaturen föreslogs av Johan på ljus i hus som läste av våra idéer på ett fantastiskt sätt som gjorde att denna lilla toalettyta fick magiska ljuspunkter.
 
- Jag vill ha en grund som känns att man sitter i naturen. Till det vill jag ha knäppa detaljer och en bra belysning, sa kunden som vet vad hon gillar och inte gillar.
 
För att skiffern inte skulle sticka ut för mycket från väggen och taket, så sattes en extra gipsplatta. Detta gjorde att molntapeten och skiffern "smälte in" i varandra.
 
Den molniga tapeten går från golv och upp i tak. Skiffer på hela toalettstols väggen och som ett streck fortsätter skiffern mellan molnen, upp i taket och ner till dörrlisten.
Du kan tro att kakelsättaren skakade på huvudet när jag berättade var de skulle sitta.
Han kom tillbaka dagen efter allt var på plats och sa:
-Du Fredrika, detta blev faktiskt riktigt snyggt!
 
 

Grönskande tak som ger skugga

 
Sol i all ära men skuggan behövs för att äta i, slappa i och att "kyla av sig" i.
I danska Femina hittade jag dessa vackra miljöerna som kanske kan ge dig inspiration till att göra ett grönskande tak.
Här är det ett fantastiskt blåregn som ger skugga.
 
Har du en plats som ligger skyddad, då kan du få ett fikonträd till att skapa ett tak som ger skugga.
Jag (Fredrika) har mitt fikonträd stående utomhus året runt. Visserligen står det i ett litet växthus men den hade säkert klarat sig utomhus här nere i Skåne.
Det läckra med denna bild är hur bänken är byggd med tanke på fikonträdets placering!
 
Visst är detta en underbar idé?! Hur många är vi inte som slår i huvudet i fruktträden och undrar varför har jag dessa låga träden? Här har fruktträdet istället blivit ett tak över en ny sittplats som är byggd som en ram runt stammen.
Jag predikar ofta, (när jag är ute på trädgårdsuppdrag), att ha sittplatser i alla väderstreck så man kan se trädgårdens alla sidor. Det är ofta man endast hittar sittplatser vid husets fasad så man tittar på grannens hus. Fler sittplatser på olika platser i trädgården gör att man hellre sitter och tittar på sitt eget hus istället för på grannens. Pröva!

Lyktor som passar din stil?

En lykta blir ofta "pricken över i:et" när den kommer i rätt miljö. Här har en grå variant från butiken hittat sin plats i myshörnan, även för deras hund, på trädäcket.
 
Hos mamma har en annan variant placerats i uteplatsen för sena sommarmiddagar.
 
Hos Sanna har de använt en hörna vid träplanken och satt ett armeringsjärn mellan ribborna. Smart sätt att kunna sätta saker hängande i hörnor där man inte har tak att fästa lyktan i.
 
Här ser du varianterna som finns i butiken just nu.
lykta - trädgård - uterum