I dag är det Halloween för dem som har en pumpa vid entrén

 
 I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons afton (dagen före Alla helgons dag) snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.

 

Då  går barnen runt till hemmen som ha gröpt ur en pumpa, och skurit ut ett så hemskt ansikte som möjligt. Detta för att skrämma bort alla onda andar.

 

Barnen ringer på vid dessa hem. När någon öppnar kommer repliken "bus eller godis" från de besökande barnen. För att slippa bus brukar det bli godis. Annars kan allehanda bus drabba detta hem på något vis. Barnen brukar då vara utklädda till allehanda onda väsen: häxor, spöken och liemannen. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Så länge jorden varit orörd har allt varit frid och fröjd. Men så kom skörden och jorden blir då oroad.
 

Inte bara våra kära anhöriga som lämnat oss under året kommer upp som goda andar, utan även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, såsom solljus eller skenet från eld. Därför är det viktigt att tända ett stearinljus (värmeljus) för att fullborda effekten och det kompletterar på så sätt hela stämningen.

 

 

Men för att respektera dom som inte firar Halloween låter man dom vara ifred. Saknas det en pumpa på trappan, är detta hem fredat och ingår inte i firandet!!!

Traditionellt firas alltid Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid.

källa: wikipedia